Akita Ramen – czyli jak „zupa miłości” podbiła serca Warszawiaków

Od kilku miesięcy na ulicach Warszawy można spotkać nowy food truck – Akita Ramen. Jego właściciel – Karol swoimi daniami zdobywa serca i podniebienia nie tylko smakoszy kuchni japońskiej.

Co sprawia, że dania z tego food trucka mają tak niepowtarzalny smak i nieustannie zdobywają nowych zwolenników?
Przede wszystkim pasja i ogromne doświadczenie właściciela Akita Ramen, które zdobył pracując 5 lat w japońskich kuchniach.
Dla większości z nas kuchnia japońska kojarzy się głównie z sushi ewentualnie z sake. Jednakże w rzeczywistości jest ona o wiele bardziej bogata i różnorodna. Dominuje w niej filozofia prostoty. Dużą wagę przywiązuje się do estetyki podania. Ponadto kuchnia japońska charakteryzuje się doskonałym smakiem i niesamowitym aromatem. To wszystko razem sprawia, że dania te są nie tylko uczta dla podniebienia ale i dla oczu.

Czym jest ramen i na czy polega jego fenomen?
Karol, właściciel Akita Ramen nazywa ramen zupą miłości, bo trzeba wiele uczucia i pasji, żeby wszystko smakowało, jak smakować powinno, żeby wytworzył się smak umami – dodaje.
Całe danie jest bardzo sycące i składa się głównie z makaronu, wyselekcjonowanych dodatków warzywnych i tradycyjnie marynowanego mięsa, a wszystko to zalane jest esencjonalnym i pokrzepiającym duszę bulionem – wymienia.
Jak widać ramen to rodzaj niezwykle aromatycznego i esencjonalnego wywaru/bulionu, który jak dla mnie ma smak idealny!

Jedzenie pod chmurką – chwilowa moda czy kulinarna rewolucja

 8 lat temu

Obwoźne jedzenie – świeża i zdrowa żywność za przyzwoite pieniądze

 8 lat temu