Wiosna w stylu vege

Przez wiele lat mięso dominowało w menu większości restauracji. Jednak z roku na rok to się zmienia. Coraz częściej możemy spotkać burgery z kotletem z roślin strączkowych lub kozim serem. Kuchnia wegetariańska staje się coraz popularniejsza, a miejsc oferujących posiłki dla roślinożerców ciągle przybywa.

Jesteś tym, co jesz
Nasza świadomość tego co jemy jest coraz większa. Staramy się wybierać produkty ekologiczne, nieprzetworzone, sezonowe. Chcemy prowadzić zdrowy tryb życia i jeść zdrowo, dlatego coraz więcej osób świadomie rezygnuje ze spożywania mięsa, a czasami nawet produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegetarianizm staje się pomału stylem życia. Szczególnie w dużych miastach można zauważyć jego obecność. Powstaje coraz więcej vege-blogów, programów telewizyjnych i kulinarnych czasopism. Otwierają się vege bazary, na których poza produktami spożywczymi zainteresowani znajdą również ekologiczną odzież lub kosmetyki naturalne.
Bezmięsne posiłki cieszą się coraz większym zainteresowaniem, nie tylko wśród wegetarian i wegan ale również wśród osób, które nie chcą całkowicie wyeliminować mięsa ze swojej diety ale ograniczyć jego spożywanie.

Warzywna ewolucja
Kuchnia wegetariańska często kojarzy się tylko z sałatkami i chrupaniem marchewek – na szczęście to jest tylko stereotyp. Znajdziemy w niej mnóstwo pomysłów na zdrowe i modne jedzenie. Aromatyczne hummusy, warzywne burgery, vege smalec czy obłędne pierogi – to tylko niektóre z dań, którymi zachwyca kuchnia roślinna. Coraz więcej food trucków wprowadza na stałe do swojego menu vege dania. Nic w tym dziwnego, bo wegetariańskie i wegańskie potrawy charakteryzują się ogromnym wachlarzem smaków, kolorów i aromatów. Dowodem na to mogą być oferowane przez PAROWÓZ chińskie pierożki. Właściciele zadbali o podniebienia swoich klientów i w swojej ofercie mają cztery zupełnie różne warianty smakowe wegańskich pierożków. Co ważne w jednym zamówieniu można pomieszać dwa smaki. Dodatkowo możemy dostać również wegańskie zupy oraz sałatki. Jeśli o pierożki chodzi, to zasługują one na szczególną uwagę – tego smaku nie sposób zapomnieć! Ręcznie lepione, przyrządzane na parze pierożki skrywają pyszne i orientalne, a czasami nawet rzec by można odważne nadzienia. Do takich na pewno należą te z farszem z ziemniaków, kokosa i curry. Dla mnie to doskonałe połączenie smaków, z których żaden nie dominuje nad drugim. Wszystkie pierożki podawane są z niezwykle aromatycznym sosem, który idealnie podkreśla smak serwowanych dań. W PAROWOZIE znajdziecie nie tylko wegańskie dim sum, chociaż to właśnie one sprawiają, że vege dania podbijają serca nawet najbardziej wymagających mięsożerców! Koniecznie spróbujcie – warto!

Brak poprzedniego wpisu

Szybka i tania alternatywa dla restauracji

 8 lat temu