Wurst Kiosk – niemieckie kiełbasy podbijają Polskę

Każdy kto chociaż raz był w Niemczech na pewno zauważył pełno budek oferujących niemieckie kiełbaski. Nie zjeść Wursta (niemieckiej kiełbaski) będąc w Niemczech, to jakby nie spróbować pierogów w Polsce!
W całym kraju wytwarza się ok. 1500 różnych gatunków kiełbas i każdy region ma swoją specjalność. Norymberga słynie z małych, smażonych kiełbasek Bratwürste. W Getyndze i Ratyzbonie kiełbasy smakują od kilkuset lat tak samo, bowiem produkowane są według średniowiecznych receptur. Ważnym elementem kuchni niemieckiej są też ziemniaki – pieczone, smażone lub gotowane, dodawane do sałatek takich jak Kartoffelsalat.
Ale nie tylko Niemcy pałają ogromną miłością do kiełbas, również i my Polacy nie wyobrażamy sobie świąt czy grilla bez tego prostego ale niezwykle smacznego specjału. Doskonale wiedział o tym także właściciel food trucka Wurst Kiosk, który chciał wypełnić lukę w rynku streetfoodowym i jako pierwszy w Polsce zaczął oferować bratwursty i currywursty. Markę Wurst Kiosk stworzył 4 lata temu Bernard Rucel,  który był pionierem w raczkującym świecie food truckow w Polsce.
To właśnie on chciał rozkochać Polaków w niemieckich kiełbaskach.
„Dostarczamy Klientom produkt wręcz kultowy u naszych sąsiadów – wysokiej jakości niemieckie kiełbaski – wymienia korzyści sprzedawanych przez food truck kiełbasek Bernard Rucel. Nasze zaangażowanie docenił Ambasador Niemiec. Bratwurst i currywurst to berlińskie specjały cechuje je zawartość mięsa w kiełbasce ponad 85%, do tego boczek i przyprawy. Knacker to kiełbasa dojrzewająca, soczysta, parzona, a nie z grilla, często nazywana BIER KNACKER, gdyż Niemcy chętnie jedzą ją do piwa i na zimno. Krakauer natomiast zbliżona jest smakiem i wyglądem do polskiej kiełbasy, ale ma bardziej chrupiącą skórkę. Warto również wspomnieć o Bockwurst – to niemiecki serdelek bardzo popularny w dawnej NRD, podawany z musztardą, nie krojony” – kontynuuje.
Obecnie jedynym miejscem w Polsce, gdzie można zjeść oryginalne, niemieckie kiełbaski  jest warszawski food truck Wurst Kiosk działający pod franczyzą. Prowadzi go małżeństwo – Katarzyna i Bolesław, dla których najważniejsza jest jakość sprzedawanych produktów. Wszystkie kiełbaski kupowane są w Niemczech, głównie od sprawdzonych producentów z certyfikatami Bio.
Wurst Kiosk można spotkać codziennie pod warszawskimi biurowcami lub weekendowo w całej Polsce na zlotach food trucków czy eventach .
Oprócz niemieckich kiełbas, ekipa tego trucka oferuje również sezonowo rewelacyjną sałatkę ziemniaczaną oraz prawdziwe belgijskie frytki!
Jeśli macie ochotę chociaż przez krótką chwilę poczuć klimat Oktoberfest koniecznie odwiedźcie ten food truck!

Czy to już Burgermania?

 8 lat temu

Brak następnego wpisu