Kultowe filmy i kultowe potrawy

Magia kina potrafi oddziaływać na wszystkie zmysły! Jedzenie stało się ważnym elementem życia – nic więc w tym dziwnego, że często staje się motywem przewodnim i natchnieniem twórców filmowych. 

 

Powstają produkcje typu “Julie i Julia”, “Les Saveurs du Palais” w których główną osią filmu jest gotowanie. Nic w tym dziwnego – jedzenie i wszystko co jest z nim związane, po prostu wzbudza emocje. Co ciekawe, pewne dania pojawiając się w filmach, które odniosły ogromny sukces,  stały się kultowe i nierozerwalnie kojarzone właśnie z tymi filmami. 

 

Rocky

Film o bokserze Rocky Balboa odniósł ogromny sukces a aktora wcielającego się w głównego bohatera wykreował na jedną z największych gwiazd kina. Dodatkowo, klubu bokserskie na całym świecie przeżywały oblężenie, bo każdy chciał być niczym Rocky.  Film zapoczątkował jeszcze jedną modę – na picie napoju z surowych jajek, którym tytułowy bohater zaczynał każdy dzień. 

 

PulpFiction

Dzięki tej pozycji filmowej, wiele osób dowiedziało się, że w Holandii jedzą frytki z majonezem i czym jest ćwierćfunciak z serem! Flagowa potrawa z filmu? Oczywiście uwielbiany przez Vincenta i Julesa cheesburger – pozycja obowiązkowa na śniadanie, popijana spritem. 

 

Miasteczko Twin Peaks

Na samym początku lat 90 -tych :wszyscy” zastanawiali się nad tym, kto zabił Laurę Palmer. Serial  już w trakcie pierwszej emisji zyskał sobie miano „kultowego”.  Kultowe również stało się ciasto z wiśni – ulubiony przysmak mieszkańców tego, na pozór, spokojnego miasteczka. Co ciekawe – konsumpcja ciasta była pierwszą czynnością agenta Cooper po przyjeździe do Twin Peaks. 

 

Chłopcy z ferajny

Klasyka filmu gangsterskiego i kwintesencja włoskiego podejścia do gotowania. Bez względu na okoliczności jedzenie musi być idealne. Kolacja w więziennej celi – steki i makaron – przygotowywana przez trzech skazanych przeszła do historii kina. 

 

Amelia

Tytułowa bohaterka Amelia czerpie z życia pełnymi garściami, starając się dostrzegać i doceniać najdrobniejsze rzeczy. Jedną z nich jest crème brûlée a dokładniej – zbijanie kruchej skorupki pokrywającej deser.

 

Food trucki w natarciu – czyli o tym skąd i kiedy przyszła moda na foodtrucki?

 2 lata temu

Zapiekanka – nie zawsze znaczy to samo

 2 lata temu