Najdziwniejsze potrawy świata

O gustach się nie dyskutuje – szczególnie tych kulinarnych! Co w jednym kraju jest prawdziwym przysmakiem, rarytasem, znajdującym wielu entuzjastów w innym może być budzić nawet obrzydzeniem. Zapraszamy was do zapoznania się z najdziwniejszymi potrawami świata. 

 

Przysmak z Sycylii z larwami

Casu Marz – gratka dla miłośników mocnych doznań. Jest to rodzaj sera owczego, smakiem najbardziej zbliżonego do gorgonzoli.  Jego niezwykłym składnikiem są żyjące w nim larw much Piophila casei (zwane także muchą serową). Larwy te wprowadzane są do sera, by wywołać w nim fermentację, w wyniku której tworzy się charakterystyczny dla niego smak.  Co ciekawe – w Sardynii uchodzi on za afrodyzjak!

 

Jajko z niespodzianką

Balut jest tradycyjną potrawa wielu kuchni południowo-wschodnioazjatyckich, zwłaszcza kuchni wietnamskiej, laotańskiej, kambodżańskiej, filipińskiej. Potrawa ta składa się z jajka kaczego, wewnątrz którego znajduje się w pełni uformowany zarodek ptaka. Na Filipinach balut jest nawet potrawą narodową!

 

Szkocki przysmak

 Haggis to danie przyrządzane z owczych podrobów, wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Potrawa należy do jednych z najbardziej popularnych w Szkocji i można ją dostać nawet w marketach.

 

Ekstremalne doznania

Trująca ryba Fugu jest przysmakiem narodowym Japonii. Co ciekawe  znajduje również miłośników w innych krajach, których nie zniechęca potencjalna możliwość śmierci podczas posiłku. Przygotowaniem dania z fugu może się zająć wyłącznie wysoce wyspecjalizowany kucharz.  Odpowiednio przygotowane wywołuje delikatne kłucie warg i języka. W przypadku pozostania w rybie zbyt dużej ilości trucizny, konsumpcja kończy się paraliżem i zgonem.

 

Postrach mrówek

Escamoles – wyjątkowe danie prosto z Meksyku. Kremowa konsystencja,bogactwo składników odżywczych i …larwy mrówek, czyli główny składnik. Zazwyczaj ecamoles  w taco z guacamole i dodawane do wielu potraw w Meksyku. Potrawa może wywoływać uczulenie w postaci czerwonych plamek na języku. 

 

Rekin na talerzu

Hákarl – tradycyjna potrawa islandzka przygotowywana z fermentowanego mięsa rekina polarnego. Danie to powstaje, gdy rekin żarłacz jest pozostawiony do fermentacji aż na parę miesięcy. W Islandii potrawę też można nabyć nawet w sklepie z pamiątkami!

 

Jak wzmocnić odporność?

 3 tygodnie temu

Pizza – jak zakochał się w niej cały świat?

 2 tygodnie temu