Pizza – jak zakochał się w niej cały świat?

Pizza jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Lubiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Według danych Instytutu Badań Pollster aż 96%Polaków przyznaje się do jej jedzenia, a 73% robi to przynajmniej raz  w miesiącu. Sekret jej popularności tkwi w tym, że praktycznie każdy może wybrać taki smak pizzy, jaki najbardziej lubi. Jak zaczęło się historia tego danie? Niektórzy mogą być zaskoczeni.

 

Grecy wiedzieli, co dobre!

Pizzę, czyli placek upieczony z mąki zbożowej z dodatkami, jadano już w starożytnej Grecji! Miała ona wówczas postać placka, posmarowanego oliwą z oliwek, czosnkiem i posypanego aromatycznymi ziołami. Danie to nosiło nazwę “plankuntos”.

Grecja w roku 146 p.n.e., po zburzeniu i spaleniu Koryntu znalazła się pod panowaniem Rzymu. To był początek wielkiej kariery pizzy. Rzymianie zaczęli nie tylko chłonąć grecką kulturą, religią, sztuką i nauką, ale też upodobania kulinarne. Wypiekany placek stał się jednym z najpopularniejszych dań i zaczął funkcjonować pod nazwą “focaccia”. 

 

Potrawa dociera do Rzymu koło 500 n.e,  a w 997 zaczyna oficjalnie być nazywana “pizzą”- od  łacińskiego określenia „picea”, które oznacza mączny placek. Początkowo jest ona spożywana głównie przez najbiedniejszych neapolitańczyków, gdyż do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Natomiast wśród bogatszej warstwy społecznej nie cieszyła się ona zainteresowaniem jeszcze przez kilkaset lat. 

 

Rewolucja

Przełomowym momentem w historii pizzy było rozpoczęcie uprawy pomidorów w Europie. W XVII wieku zaczęto te warzywa dodawać do pizzy i tak powstał popularny dziś sos, bez którego trudno nam sobie już wyobrazić to danie. 

Pizza w takiej  formie w końcu doczekała się w końcu uznania w oczach bogatszych Włochów. Stała się wręcz ich przysmakiem, po który chętnie sięgali. Pizza, którą wszyscy znamy pojawiła się za sprawą  Raffaele Esposito, właściciela pierwszych pizzerii,  w 1889 roku. Wtedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka i na jej część Esposito przygotował placek zdobiony dodatkami w narodowych barwach: bazylia, mozzarella i pomidory. Raffaele nadał kompozycji nazwę „Margherita”, od imienia wyjątkowego gościa. Wkrótce w pizzy zakochał się cały świat. 

 

Pizza w USA 

Chociaż pizza jest typowo włoskim daniem, nie brakuje entuzjastów jej amerykańskiej wersji. Niemal równie popularna jak pizza włoska jest ta w stylu amerykańskim – na grubszym, bardziej puszystym cieście.  Początki włoskiego placka to koniec XIX wieku, kiedy w kilku dużych miastach USA, m.in. w Chicago, Nowym Jorku i Filadelfii, pojawili się liczni włoscy imigranci. Na ulicach pojawili się sprzedawcy pizzy, którzy początkowo nosili na głowach metalowe wanienki wypełnione plackami. Po pewnym czasie danie to zaczęło być oferowane w wielu kafejkach i włoskich sklepach.

Najdziwniejsze potrawy świata

 2 miesiące temu

Brak następnego wpisu