Tio Malo – meksykańskie jedzenie dla prawdziwych gringos

Kuchnie świata stają się coraz bardziej popularne i zdobywają nasze podniebienia. Dziś na widelec wezmę kuchnie Tex-Mex, czyli połączenie kuchni teksańskiej i meksykańskiej.
Co w niej znajdziemy..? jest ona pełna aromatycznych sals, pszennych i kukurydzianych tortilli, mnóstwa świeżych ziół oraz chili i limonki.
Charakteryzuje ją bogactwo warzyw i przypraw. Wśród warzyw czołowe miejsce zajmują pomidory. Znajdziemy je w większości potraw – zaczynając od przekąsek, zup, kończąc na daniach głównych. Jeśli o przyprawy chodzi to najważniejsze z nich to chili i wanilia – dodaje się je nie tylko do dań słonych, ale i deserów. Taka różnorodność smaków, aromatów i kolorów sprawia, że coraz więcej osób rozsmakowało się w kuchni Tex-Mex.

Jeśli chcecie spróbować naprawdę rewelacyjnych specjałów kuchni z pogranicza Meksyku i Stanów Zjednoczonych to koniecznie odwiedźcie Food Truck Tio Malo. Chłopaki doskonale wiedzą jak umiejętnie łączyć smaki. Ich dania są przesycone intensywnymi barwami oraz niezapomnianym aromatem i smakiem. W ofercie tego trucka znajdziemy m. in. quesadilla z grillowanym kurczakiem lub wieprzowiną z ananasem, marynowaną cebulką, kolendrą i serem cheddar; taco z prawdziwej tortilli kukurydzianej z kurczakiem marynowanym w achiote i soku z owoców, do tego kaktus, marynowana czerwona cebula, kolendra i kilka kropel limonki; chilli con carne oraz burrito.
Do dań dodawane są nieziemskie, przygotowywane na miejscu sosy i salsy – łagodne zrobione ze świeżego mango i kolendry, oraz ostre z chili chipotle i pomidorów. Dużym atutem są pszenne i kukurydziane tortille, produkowane z naturalnych składników i nie zawierające ani konserwantów, ani barwników. Placki wytwarzane są w niewielkich manufakturach.
Mimo iż kuchnia Tex-Mex często uchodzi za ciężką i kaloryczną „Zły Wujek” (bo tak najprościej przetłumaczyć nazwę tego food trucka) serwuje dania, które smakują obłędnie. Tłuszcz nie oddziela się od sosów i jedzenia, a wszystkie produkty są świeże i najwyższej jakości.
Jednak największą zaletą Tio Malo jest umiejętne łączenie często przeciwstawnych smaków – delikatnej, przyjemnej słodyczy z niezwykle ostrym smakiem lub kwaśnego ze słonym.
To jest prawdziwa sztuka, a chłopaki ze „Złego Wujka” opanowali ją do perfekcji. Tam wszystkie smaki są idealnie zrównoważone, żaden nie dominuje nad drugim.

Jeśli szukacie jedzenia o niezapomnianym smaku i aromacie, które pozytywnie Was zaskoczy koniecznie odwiedźcie ekipę Tio Malo.

Obwoźne jedzenie – świeża i zdrowa żywność za przyzwoite pieniądze

 8 lat temu

La Chica Sandwicheria – kubańska dawka energii schowana w kanapce

 8 lat temu