Kulinarne trendy 2016

Ciągle poddajemy się jakimś trendom, moda szybko się zmienia, również w kuchni. Nasza świadomość kulinarna jest coraz większa, nie tylko lubimy dobrze zjeść, ale również wiedzieć co na naszym talerzu się znajduje.
W ostatnim sezonie na naszych stołach królowała „superżywność”, tzw. superfood. Objadaliśmy się komosą ryżową, nasionkami chia czy jarmużem. Zakochaliśmy się w produktach ekologicznych, a do łask wróciły dawno zapomniane warzywa i owoce. Co zatem czeka nas w tym roku?
W 2016 roku na pewno utrzyma się moda na sezonowe menu. Nadal będą królowały wysokiej jakości produkty ekologiczne, najlepiej pochodzące od małych, rodzinnych gospodarstw lub przedsiębiorców.
Bio bazary ciągle na topie
Miłośników zdrowego jedzenia ciągle przybywa. Coraz chętniej, kupujemy warzywa i owoce na bazarach, od niewielkich producentów, dla których najważniejsza jest jakoś, a nie ilość oferowanych produktów. W takich miejscach otrzymamy nie tylko wspomniane owoce i warzywa ale również nabiał, pieczywo czy wędliny. Wszystkie te produkty otrzymują tzw. certyfikat ekologiczny.
Powrót do korzeni to podstawa
Dodatkowo w tym roku do łask wrócą proste, klasyczne potrawy. To powrót do tradycji i naszych korzeni. Modne będzie gotowanie na żywym ogniu. Coraz chętniej będziemy sami wędzić wędliny, przygotowywać kiełbasy, czy wypiekać pieczywo. Do łask wrócą również kiszonki – i nie mam tu na myśli tylko kiszonej kapusty czy ogórków. Kisić i fermentować będziemy wszystko co się da! Również „zmora dzieciństwa”, czyli brukselka przejdzie prawdziwe odrodzenie i będzie zachwycać swoim smakiem. Superżywność również pozostanie na naszych stołach ale częściej będziemy sięgać po polskie superfoods – aronie, siemię lniane czy sok z brzozy. 
Food trucki zdobywają rynek
Coraz większym zainteresowaniem cieszą się restauracje na kółkach. Można by rzec, że przeżywają swój rozkwit. Właściciele furgonetek do swoich potraw używają wysokiej jakości, certyfikowanych produktów, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Ich dania są smaczne i proste! Odnajdziemy w nich smaki dzieciństwa, a tego w tym sezonie będziemy poszukiwać.
Wszyscy miłośnicy zdrowych, sezonowych potraw z pewnością zakochają się w potrawach „Dobrej  Szarmy”. Jej właściciele stawiają na sezonowe dania przygotowane z najwyższej jakości produktów. Obowiązuje menu sezonowe. Ich kuchnia jest pełna kolorów i niecodziennych połączeń smaków, co więcej znajdziecie też tam potrawy bezglutenowe oraz w 100% wegańskie – i co brzmi pysznie?
Spokojnie znajdzie się też coś dla mięsożerców, a raczej burgerożerców! Moda na nie wcale nie przeminie! Co więcej w tym roku stawiamy na zdrowe i ekologiczne burgery. Da się to zrobić..? Buła i Spóła udowadnia, że się da! Chłopaki postawili na jakość. Prawie wszystkie składniki (oprócz sosów) pochodzą z ekologicznych hodowli i upraw. Tego smaku się nie zapomina!

Brak poprzedniego wpisu

Foodtruckowa Majówka – Ełk i Augustów

 7 lat temu