Banan z mięsem- czyli kuchnia w Gwatemali

Gwatemala to kraj położony w Ameryce Środkowej, graniczący z Meksykiem, San Salvadorem oraz Hondurusem. Nic więc w tym dziwnego, że kuchnia gwatemalska w dużej mierze opiera się na tych samych składnikach i podobnych smakach, co kuchnia sąsiadów. Nie jest jednak tak znana, jak na przykład meksykańska – a szkoda, bo potrawy w Gwatemali nieraz są niezwykle ciekawe a niektóre połączenia wręcz zaskakujące!

Położenie geograficzne, niezwykle żyzne gleby wulkaniczne i warunki atmosferyczne Gwatemali sprawiają, że jest to kraina idealna do uprawy wielu warzyw i owoców. Dlatego stanowią one podstawę kuchni tego kraju. Króluje oczywiście kukurydza, która występuje tutaj w wersji żółtej, czarnej, fioletowej, pomarańczowej oraz białej. Znajduja ona szerokie zastosowanie: wyrabia się z niej mąkę, stanowi bazę do takich dań jak nachos, tortilla, słodycze. Oczywiście jest też jedzona samodzielnie – w formie grillowanej z limonką, gotowanej i pieczonej. Jedna z najpopularniejszych w Gwatemali przekąsek – Elote- to po prostu gotowana kukurydza, podawana wraz serem, chilli i majonezem. Kolejnym ważnym składnikiem, obecnym w każdej potrawie jest banan. Owoce bananowca mogą być przyrządzane na słodko, ale nie tylko, w kuchni gwatemalskiej łączy się banana nawet z mięsem.

Gwatemala tortillą stoi
Tortilla jest zdecydowanie najczęściej jadaną potrawą w Gwatemali. Uwaga: tradycyjną tortillę wyrabiają tylko kobiety! Podawana jest na ciepło i przykryta bawełnianą szmatką. Podawana jest na różne sposoby z kurczakiem, ryżem, fasolą zarówno na słodko jak i słono. Warto jednak podkreślić, że gwatemalska tortilla różni się od swojej meksykańskiej odpowiedniczki – przypomina cienki wypieczony placek i jest odpowiednikiem chleba.

Najpopularniejsze potrawy
Jednym z najbardziej tradycyjnych posiłków jest chuchitos. To po prostu gwatemalskie kluski z mąki kukurydzianej z mięsem, zawijane w liście kukurydzy. Najczęściej podawane z pikantnym sosem pomidorowym. Dużą popularnością cieszą się też przekąski w stylu catrachitas- wypełnione serem z czerwoną fasolą lub enchilados – zawierające mięso mielone z kapustą i jajkami. Każda z tych potraw to tortilla przekształcona w pierogi gotowane na głębokim tłuszczu. Kolejny rarytas to pupusas – grube placki z mąki kukurydzianej z nadzieniem z sera bądź mięsa podawane z surówką z białej kapusty na wierzchu i pikantnym sosem.

Chociaż Gwatemala jest znanym i cenionym producentem wybornej kawy, napój ten nie cieszy się w kraju popularnością. Prawdopodobnie dlatego, że mimo wielu plantacji, zdecydowana większość ziaren kawy jest przeznaczona na eksport i niewiele jej zostaje w kraju. Gwatemalczycy zdecydowanie chętniej sięgają po orzeźwiające napoje z miksowanych owoców z dodatkiem mleka.

.

Zapiekanka – nie zawsze znaczy to samo

 4 lata temu

Wielka Wyżerka w dni Węgorzewa

 4 lata temu